19:45
Інформаційне повідомлення

Інформаційне повідомлення

Віце-президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» В.Яценко взяв участь у засіданні Національної комісії з радіаційного захисту населення України (НКРЗУ), де представив доповідь на тему: «33-я річниця незалежності України. Трансформація державної політики з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи».

Він нагадав про основні положення фундаментальних державо утворюючих актів, а також про основні принципи державної політики з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, викладені у статті 1 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»:

  • Пріоритет життя і здоров’я людей, повна відповідальність держави;
  • Комплексне розв’язання завдань охорони здоров’я, соціальної політики і використання забруднених територій на основі державних цільових програм, - з урахуванням досягнень в галузі науки;
  • Повне відшкодування шкоди постраждалим;
  • Співробітництво і проведення консультацій між державними органами і постраждалими (їх представниками), під час прийняття рішень з соціального захисту, використання світового досвіду.

Саме так створювалося Українське національне законодавство про захист Чорнобильців і саме недотримання зазначених принципів спричинило кризову ситуацію у цій сфері.

Типовий приклад – прийняття Закону України №76 від 28 грудня 2014 року, який готувався без участі науковців, місцевих органів влади і громадськості. Він був проголосований, незважаючи на застереження Науково-експертного управління Верховної Ради України. Конституційний суд ще у 2018 році визнав неконституційними норми цього закону, якими скасовувалась низка соціально значущих статей Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Проте, до цього часу абсолютна більшість скасованих норм не поновлені. Протягом останніх десяти років витрати Державного бюджету на соціальний захист Чорнобильців скоротилися з 0,6% до 0,06% від загальних витрат бюджету. Такого скорочення фінансування не зазнала жодна з інших  бюджетних програм.

За даними Мінсоцполітики, на виконання судових рішень, прийнятих за позовами Чорнобильців, потрібно щомісяця більше 1,3 млрд. грн., що наближається до річної суми витрат бюджету на соціальний захист Чорнобильців.

З різних регіонів надходять також повідомлення про перепрофілювання медичних закладів для надання Чорнобильцям спеціалізованої медичної допомоги, перелік яких затверджений Постановою Уряду України №1218 від 1996 року. Це є неприпустимим, зважаючи на те, що у зазначених закладах, окрім тих хто врятував Україну і Світ від атомного лиха, лікуються й ті, хто сьогодні захищає Україну.

В. Яценко наголосив на необхідності відновлення державної політики у цій сфері згідно з встановленими Законом принципами. Він також запропонував підтримати ініціативу ВГОІ «Союз Чорнобиль України» щодо прийняття Кабінетом Міністрів України окремого плану заходів з підготовки до 40-их роковин Чорнобильської трагедії.

До НКРЗУ надіслані також документи, що були прийняті на засіданні Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» у липні 2024 року, для врахування у співпраці з органами влади.

Переглядів: 60 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar